Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen

Er zijn tal van maatregelen die u kunnen helpen om uw energiefactuur te verlagen:

  • Aanvragen (gratis) energiescan

De energiescan is eigenlijk een huisbezoek waarbij een Energiesnoeier op zoek gaat naar nutteloos energieverbruik. De energiesnoeier inspecteert het gebouw (is er bijvoorbeeld voldoende isolatie), de thermostaat, de verwarmingsinstallatie en bekijkt het waterverbruik en de verlichting. Vervolgens kan hij al enkele maatregelen treffen zoals het aanbrengen van tochtstrips of een spaardouchekop of spaarlampen plaatsen.

Deze energiescan is gratis wanneer je behoort tot een van de doelgroepcategorieën.

Klik hier voor meer informatie over de energiescans en je kan hier een energiescan aanvragen.

Contactgegevens energiesnoeiers IGO: 0496 25 85 03 - energiesnoeiers@igo.be

  • Bespaar op je energiefactuur door energiecontracten te vergelijken

Met behulp van de V-test van de VREG kan je snel en eenvoudig berekenen welke energieleverancier je de meest voordelige prijs biedt voor de levering van elektriciteit en/of aardgas. De test vergelijkt het aanbod van alle leveranciers van elektriciteit en aardgas in Vlaanderen op maat van jouw behoeften en geeft een correcte indicatie van de prijs die je bij de verschillende leveranciers zal moeten betalen. Informatief wordt ook steeds het percentage groene stroom per aanbod meegegeven.

Voor meer informatie hierover of voor hulp bij het uitvoeren van de V-test en het interpreteren van het resultaat, neem contact op met het woonloket.

Merk op: Als u van het sociaal tarief geniet, heeft het geen zin om van leverancier te veranderen om financiële redenen. U moet de V-test niet uitvoeren. U betaalt overal hetzelfde tarief.

  • Premies voor sociale isolatieprojecten voor huurwoningen

Sinds 1 januari 2015 is de dakisolatienorm van toepassing op alle zelfstandige woningen gelegen in het Vlaamse Gewest en er komt een dubbelglasverplichting vanaf 2020.

Om verhuurders een handje te helpen bij het energiezuinig maken van hun eigendom, organiseert de Vlaamse overheid de sociale energie-efficiëntieprojecten. Dankzij deze projecten krijgen verhuurders die hun woning verhuren aan bepaalde doelgroepen een extra hoge premie voor investeringen in:

  • dak of zoldervloerisolatie - 20 euro/m²
  • hoogrendementsglas 85 euro/m²
  • spouwmuurisolatie 12 euro/m²

Bovendien begeleidt een projectpromotor zowel verhuurder als huurder bij de voorbereiding en uitvoering van de werken. Hij stelt zelf een vakbekwame aannemer aan en vraagt achteraf de premie aan bij de netbeheerder.

Klik hier voor meer informatie over deze verhoogde premies.

  • Gratis duurzaam (ver)bouwadvies

Ga je grondig verbouwen of plan je een nieuwbouw? Dan kan je bij het Steunpunt Duurzaam Bouwen van de provincie Vlaams-Brabant terecht voor duurzaam bouwadvies. Voor inwoners van Boortmeerbeek is dat zelfs gratis. Meer info.

  • Andere tegemoetkomingen

Voor meer informatie over de premies voor het treffen van energiebesparende maatregelen: raadpleeg de premiezoeker of neem contact op met het woonloket.